Üdvözöljük a Szent István Általános Iskola honlapján!

Élénk madár élet az iskola udvarán
 

A Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola udvara jó élőhelyet biztosít a madarak számára. Az épületet körül vevő fák rejtekhelyet, fészkelőhelyet biztosítanak számukra. Jelenleg is több madár fészkel és nevel fiókákat a területen. Például vadgalamb fészkel az egyik vörösfenyő ágai között, valamint fekete rigó neveli fiókáit.

A fényképek az iskola udvarában készültek, amelyek itt tekinthetők meg.

 

 

 
Az év madara az erdei fülesbagoly

A Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola immár 5 éve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja. Az intézmény fontosnak tartja, a madarakról szóló ismeretek megosztását. A 2020-as esztendő aktuális híre, hogy az év madara az erdei fülesbagoly, Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja.
Fontos ismeretek az erdei fülesbagolyról

Megjelenés
Közepes termetű, rejtő színű, felmereszthető tollfülű bagoly. Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó. A fiókák első tollazatát fehéres színű pehelytollak alkotják.

Elterjedés
Hatalmas elterjedésű területű madár. Európában, Ázsiában valamint Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ a legészakibb tájakat és a sivatagokat kivéve.

Táplálkozás
Ragadozó, fő táplálékát kisrágcsálók képezik, de énekesmadarakat is zsákmányol. Leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog.

Költés
Fészket nem épít. Varjúfélék, más ragadozó madarak fészkeiben, fák ágvilláiban, korhadt üregeiben költ. A párok beköltöznek erkélyek balkonládáiba is. Évente 4-5 tojásos fészekaljat nevel. A fiókák pehelytollas korban elhagyják a fészket, és a környező fák, bokrok ágai között mászkálnak, de a felnőtt madarak ekkor is gondozzák őket.

Vonulás
Az északi állományok vonulók, ősszel jelentős számban érkeznek hozzánk Eurázsia északabbi térségeiből a nálunk áttelelő példányok.

Élőhely
Nyílt, füves térségekkel, szántókkal határolt erdőszegélyek és fákkal, facsoportokkal tarkított agrártáj. Ősszel hatalmas, akár több százas csapatokban jelennek meg a falvak, városok fáin, hogy éjszakánként innen kijárva vadásszanak.

 
Madárbarát iskola

A Hatvani Szent István Általános Iskola szerencsés helyzetben van, mivel az épülethez jelentős nagyságú iskolai udvar tartozik. Az udvaron található fák, bokrok jó élőhelyet biztosítanak a madarak számára. Éveken keresztül gólyapár fészkelt az iskolaépület kéményének tetején. Ezért is született meg az elhatározás, hogy csatlakozni kellene a Madárbarát Kert Programhoz, amely a madárvédelem mellett jó lehetőségeket kínál a környezeti nevelésre. A csatlakozásra sor került, s iskolánk sikerrel teljesítette az előírt feltételeket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület értesítése szerint a Hatvani Szent István Általános Iskolát immár megilleti a „Madárbarát iskola” elismerő cím.

Az intézmény fenntartója

Hatvani Tankerületi Központ
3000 Hatvan, Radnóti tér 2.
Telefon: +36 37 795 214
E-mail: hatvan@kk.gov.hu

Elektronikus Napló

Digitális oktatás 2020

"Menő Menza"

Ökoiskola

Digitális Oktatás

Jégkorongozás

Eseménynaptár

Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Oldalajánló

Hirdetések

  • 1szazalek.jpg
  • 1szazalek_3.jpg

Statisztika

Ma40
Tegnap40
Ezen a héten157
Ebben a hónapban418
Összesen130805

Látogató IP: 3.228.220.31 Visitor Info : Unknown - Unknown 20.08.13 Powered by CoalaWeb

Keresés