Üdvözöljük a Szent István Általános Iskola honlapján!

Határtalanul a felvidéki várak mentén

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul! program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázati felhívásra a Hatvani Szent István Általános Iskola pályázatot adott be Hatvani diákok a Felvidéken címmel. A pályázat sikerének köszönhetően állami támogatással került sor a tervezett kirándulás megvalósítására 2017. május 10. és május 13. között.

A „szentistvános” 19 diák és 3 pedagógus a Boldogi Berecz Antal Általános Iskola diákjaival és tanáraival társulva indult szerda kora reggel a Felvidék felfedezésére, a történelmi helyszínek megtekintésére, és az ott élő magyar gyerekekkel történő ismerkedésre.

Az utazás első helyszíne Deáki volt, ahol az első magyar nyelvemlékünk, a Halotti beszéd nyomában jártak. Galántán tisztelegtek Kodály Zoltán emlékműve előtt és elhelyezték a megemlékezés koszorúját. Ezt követően Érsekújváron bepillanthattak egy felvidéki magyar gimnázium mindennapi életébe. A nap további részében megnézték a koronázó város, Pozsony történelmi belvárosát.

A következő napokban megkezdődtek az igazi vártúrák. Először az egyik legszebbiket, a Bajmócon látható várkastélyt csodálták meg. Utazásuk során felkeresték a történelmi Magyarország híres bányavárosait, az ezüst bányászatáról nevezetes Selmecbányát, majd az aranypénz veréséről híres Körmöcbányát. A múzeumban a különböző történelmi korszakok helyben készített pénzeit és nemzetközi bankjegyeit láthatták.

Nagyszombatban egy virágfesztiválba csöppentek bele, és a hozzá kapcsolódó zenés rendezvényekből is kaptak egy kis ízelítőt. Jártak a jezsuiták barokk stílusú templomában, ahol Európa egyik legnagyobb faragott faoltára díszíti a főhajót. Ez a Felvidék legszebb temploma, mely az Esterházy családhoz köthető.

A Dévényi–szoros és az azt őrző vár megtekintése is a programjuk része volt. A várból csodás panoráma nyílt a környező hegységekre. Beckó várához kapcsolódó monda felkeltette a diákok figyelmét, érdeklődve járták be a mondabeli események valós helyszíneit.

A középkori trencséni vár bástyáit járva ízelítőt kaptak a természet erejéből: villámlással tarkított nyári zápor formájában. 

Az utolsó napot is kihasználták arra, hogy hazafelé is nevezetes helyeket látogassanak meg. Így a garamszentbenedeki apátságot is útba ejtették, Zólyom várában pedig Balassi Bálintra emlékeztek. A kirándulás utolsó állomása Léva volt, ahol a vár lábainál emlékeztek a dicső történelmi szerepére és neves várkapitányaira.

Élményekkel teli négy nap után búcsúztak a Felvidéktől a két iskola tanulói és tanárai, akik nemzetünk, a magyarság gazdag történelmi múltjával és kulturális örökségével kapcsolatos ismeretekben gazdagodva tértek haza.

 

Elektronikus Napló

"Menő Menza"

Digitális Témahét

Jégkorongozás

Keresés

Eseménynaptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hirdetések

  • 1szazalek.jpg
  • 1szazalek_3.jpg

Digitális Oktatás

Oldalajánló

Statisztika

Ma38
Tegnap37
Ezen a héten38
Ebben a hónapban822
Összesen107466

Látogató IP: 54.198.92.22 Visitor Info : Unknown - Unknown 19.03.18 Powered by CoalaWeb