Üdvözöljük a Szent István Általános Iskola honlapján!

Kirándulás Palócföldön Mikszáth Kálmán nyomában

Iskolánk 44 tanulója abban a szerencsés helyzetben volt, hogy ingyenesen részt vehetett az Oktatási Hivatal jóvoltából egy kiránduláson az EFOP 3.10.1-17 projekt keretében a Kárpát-medencei köznevelési intézmények diákjainak határon átnyúló kompetenciafejlesztő és kulturális tanulmányútjai címmel. Az utazásra 2019. május 29-én került sor. 

Első állomásunk Balassagyarmaton volt a Palóc Múzeumnál, ahol több meglepetés is várta csoportunkat. Az első az volt, hogy nem mi voltunk az egyedüli látogatók, hanem egy felvidéki iskola tanulóival is találkozhattunk. A második meglepetés pedig az volt, hogy a program szervezői a diákokat családokba szervezték, hogy a gyerekek megismerhessék egymást, bátrabban kommunikáljanak. Ezeknek a családoknak közösen kellett az egész napos kulturális programokhoz kapcsolódóan egy feladatlapot kitölteni, melyet sikeresen végre is hajtottak. A Palóc Múzeumban meghallgattunk egy nagyon érdekes előadást egy réges-régi palóc szakmáról: a pásztorkodásról. Ezt követően egy igazi múzeumi hon- és népismereti órán vettünk részt, ahol az emberi életet a bölcsőtől a sírig végigkövethettük egy palóc ember szemszögéből. Zárásként pedig egy derűs múzeumpedagógiai foglalkozáson játszhattak együtt a gyerekek a múzeum látványtárában.

 

Második állomásunk a szlovákiai Szklabonya (Mikszáthfalva) volt, ahol az író családjának, életének emlékhelyeit látogattuk meg. A faluban vezetett sétánkon megtekintettük Mikszáth Mariska sírját, ő Mikszáth Kálmán nővére volt. Majd elsétáltunk az egykori kovácsműhely és szülői ház színhelyére, meglátogattuk a Szent Vendel kápolnát és a falu közepén álló Szűz Mária szobrot, ahol a palócok vallásosságáról hallhattunk néhány szót. A Mikszáth Kálmán emlékházban pedig végigkövethettük egy előadás során az író egész életét a kiállított fényképek, könyvek és múzeumi tárgyak segítségével.

 

Zárásként minden családot megdicsértek a program szervezői, mert nagyon jól együttműködtek a diákok határainkon innen és túl, ki-ki a saját családjában. A feladatlapokat ügyesen kitöltötték, a legjobbak még egy kis csoki jutalomban is részesültek. Tartalmas napot zártunk és sok új dolgot megtanultunk a palócokról és Mikszáth Kálmánról egyaránt.

 

Párkányi Rita

Elektronikus Napló

"Menő Menza"

Digitális Témahét

Jégkorongozás

Keresés

Eseménynaptár

Október 2019
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Ökoiskola

Hirdetések

  • 1szazalek.jpg
  • 1szazalek_3.jpg

Digitális Oktatás

Oldalajánló

Statisztika

Ma18
Tegnap57
Ezen a héten257
Ebben a hónapban796
Összesen116104

Látogató IP: 35.175.191.168 Visitor Info : Unknown - Unknown 19.10.19 Powered by CoalaWeb