Üdvözöljük a Szent István Általános Iskola honlapján!

„Amit főztél, edd is meg!”

Iskolánkban az EFOP-1.8.5-17-2017-00216 azonosító számú, „Táplálkozz jót s jól, hogy egészséges legyél!” című pályázat keretében, a 2018-2019-es tanévben KUK-TA-NODA foglalkozásokon vettek részt a gasztronómia iránt érdeklődő tanulók.
Elsajátították az alapvető konyhai fortélyokat, az elkészítés alapjait, technikáit. A kiskukták hamar rákaptak a főzés ízére és nyitottak voltak a számukra ismeretlen, új alapanyagok, ízek kipróbálására. A menüket az egészséges táplálkozás szellemében állítottuk össze. A foglalkozások alatt elkészített fogások receptjeiből, a saját munkájukat megörökítő fotókkal kiegészítve, állítottuk össze az online szakácskönyvet. A szakkör tagjai 2019. november 12. napján nyomtatott formában is megkapták első, általuk kivitelezett ételeket tartalmazó receptkönyvet. A külső megjelenést a diákok életkorát figyelembe véve, úgy alakítottuk ki, hogy alkalmas legyen a saját módosításaik rögzítésére, az egyéni ízek és ötletek feljegyzésére. Reméljük, ugyanolyan örömmel, lelkesedéssel forgatják, használják, mint ahogyan fogadták a kiadványt.

dr. Koleszárné Kelemen Beatrix,       Bakosné Mester Mónika

 

Legnépszerűbb szakkör a KUK-TA-NODA!

A szakköri jelentkezési lapok összesítése után kiderült, hogy nagyon sok diák választotta ebben a tanévben kedvenc szabadidős programjának a főzéssel kapcsolatos ismereteinek bővítését.
2018. október 1-jétől 2019. június 15-ig KUK-TA-NODA néven tartották az alsó és a felső tagozat számára havi 2-2 alkalommal a szakkört. A foglalkozások keretében jártak a Közétkeztetési Vállalat konyháján, megnézték a „nagyok” hogyan dolgoznak. Megismerkedtek a higiénés szabályokkal, a konyhai eszközök biztonságos használatával. A későbbiekben konyhatechnológiai ismeretekkel foglalkoztak, alapanyagokkal ismerkedtek, mintareceptek után főztek. Minden alkalommal megterítettek a kóstoláshoz, megtanulták ízlésesen és gusztusosan tálalni a fogásokat. Ehhez kapcsolódóan korszerű konyhatechnikai eszközök vásárlására került sor, valamint az iskola udvarán kialakított fűszerkert növényeit is hasznosították. 
Elkészült a foglalkozások anyagát bemutató digitális receptkönyv on-line és nyomtatott formában, így mindenki rendelkezik egy fényképes receptgyűjteménnyel.

A főzés során készült fényképek itt tekinthetők meg.
A receptkönyv itt tekinthető meg.

 

Megújult az iskolai ebédlő

2019. augusztus 30-án ünnepélyes keretek között adták át iskolánk teljesen felújított ebédlőjét, amely sokak közös munkájának eredménye. A sikeres „Menő Menza” pályázat adta az alapokat, s ehhez csatlakozott pénzügyi eszközökkel az iskolát támogató alapítvány, a szülői munkaközösség, a Robert Bosch Elektronika Kft., Hatvan Város Önkormányzata, a Hatvani Tankerületi Központ, valamint a Hatvani Közétkeztetési Kft.
A fűtéskorszerűsítés, a festési munkák elvégzése mellett új székek, asztalok, rozsdamentes eszköztartók kerültek beszerzésre. Az arculati tervezés, az egységes hangulat, a falakat díszítő alakzatok, a színvilág kialakítása Vida Gabriella munkáját dicséri. A megújult környezetben talán még a diákok étvágya is jobb lesz.

A hatvanihirlap.hu oldalon látható fényképek itt tekinthetők meg.

 

Evészavarok, a modern társadalom betegségei

Témájában kissé szokatlan, ugyanakkor nagyon fontos előadás volt 2019. június 13-án a Szent István Általános Iskola könyvtárában. A vendég Gyányi Andrea gasztropszichológus volt, aki a következő címmel tartott előadást: Evészavarok, a modern társadalom betegségei.A programra az EFOP -1.8.5-17-2017-00216 azonosító számú „Táplálkozz jót s jól, hogy egészséges legyél!” című pályázat keretében került sor.
A gasztropszichológus nagyon fontos dologra irányította a hallgatóság figyelmét, amikor azzal kezdte előadását, hogy a táplálkozási zavar igen komoly, olykor életveszélyes betegség is lehet. Ismertette a táplálkozási betegségek legismertebb fajtáit, támpontot adott a felismerésükhöz. Felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen esetben az érintettnek segítségre van szüksége, mert ez nem egy rossz szokás vagy divathóbort. Nincs betegségtudatuk, nem látják be a következményeket.
Leszűrték a résztvevők, hogy nagyon fontos a családon belüli kommunikáció, a harmónia. Igyekezniük kell elég jó szülőkké válni, akik képesek felismerni a gyermekük szükségleteit, ugyanakkor szükséges felállítani a határokat és korlátokat.
Az előadás végén kérdéseket lehetetett feltenni és lehetőséget biztosított egyéni konzultációra is az előadó.

Az előadáson készült fényképek itt tekinthetők meg.

 
 
„Hadd főzzek ma magamnak!” – családi nap a Hatvani Szent István Általános Iskolában

Mindenki szereti a finom ételeket, sokan szeretnek annak elkészítésében tevékenyen közreműködni. Ezért határozott úgy az iskola szülői munkaközössége, a diákönkormányzat és az iskolát támogató alapítvány, hogy az idei diákönkormányzati napot egy családi nappá alakítja. Ilyen rendezvény keretében elmaradhatatlan a főzőverseny meghirdetése.
2019. június 12-én a hatvani strandon koronázták meg a napot az osztályok által közösen elkészített finom fogásokkal. Két kategóriában hirdetettek versenyt:
- bográcsos ételek
- sültek (roston, tárcsán, nyárson stb.)
Az osztályoknak az előre kiválasztott típusú étellel kellett nevezniük június 3-ig.
Június 12-én pedig az ebéd idejére elkészültek a finomságok egészen az alapoktól. Mosás, pucolás, hámozás, vágás, fűszerezés, tűzgyújtás, kavargatás, ízesítés, ízlelés és tálalás volt a feladat. Az osztályoknak a szülők vezetésével kellett megalkotniuk a minél finomabb fogásokat, illetve túlszárnyalniuk az ellenfeleket.
Az az osztály nyert, melynek főztje leginkább elnyerte a szakavatott zsűri tetszését. A program végén pedig, hogy az élvezet is meglegyen: mindenki megette, amit főzött!
Az alapanyagok beszerzéséhez, a díjazáshoz az EFOP-1.8.5-17-2017-00216 „Táplálkozz jót s jól, hogy egészséges legyél!” pályázat keretében  az iskola alapítványa anyagi támogatást nyújtott.

A rendezvényen készült fényképek itt tekinthetők meg.

Gasztromozi Program

Gyöngyösön a Cinema Bridge moziban a témában készült, a gasztronómia fontosságáról, a főzés nehézségeiről-szépségéről, az egészséges étkezés iránti elhivatottságról szóló film megtekintése volt a cél.
A vetítés azonban egy meglepetéssel kezdődött mind a résztvevő versenyzők, mind pedig a nézőközönség számára. A Gyöngyös TV jóvoltából egy mozifilm készült az „Iskola séfe” verseny döntőjéről. A közönség láthatta a négy csapat erőfeszítését, a főzőverseny legérdekesebb pillanatait és az eredményhirdetést.
Ezután került sor az életkori sajátosságoknak megfelelően kiválasztott filmek vetítésére, előre egyeztetett időpontban.  2019. május 29-én az alsó tagozat programja a kedvező időjárás miatt kiegészült egy gyalogtúrával a Mátrában, míg a felső tagozat május 30-án volt a vetítésen.

A programon készült fényképek itt tekinthetők meg.

A McFőzlek csapat főzte meg a zsűrit…

2019. május 8-án izgalmakkal teli napra ébredtek az „Iskola séfe” vetélkedő döntőbe jutott csapatai: ez az a sokat emlegetett nap, melyen eldől, hogy kik lesznek a megtisztelő cím nyertesei.
A reggel rövid szülői biztatással, a kellékek begyűjtésével, létszámellenőrzéssel indult. Minden csapat teljes számban, versenyre készen várta az indulást. Az érkezést követően a diákok felvették „munkaruhájukat”, kötényben és sapkában gyülekezett a verseny megnyitójára.
Nagy Zoltán mesterszakács köszöntötte a versenyzőket, majd bemutatta a zsűri tagjait. Egy rövid útbaigazítás után a versenyszabályok ismertetése is megtörtént. Néhány perc múlva már nyitódtak-csukódtak a fiókok, szekrényajtók, kezdetét vette a „nagy főzés”.
A csapatok az általuk összeállított menü leírását lépésről-lépésre követve igyekeztek elkészíteni a háromfogásos ételsort. Az izgalmat a zsűritagok néhány megnyugtató, biztató szóval igyekeztek csillapítani, melyre nagy szükség volt. Kikérdezgették a csapatokat, kaptak jótanácsokat, melyek hallatán néhányan elég bátortalanul néztek. Pár perc múlva azonban a szavakat elnyomták az ételek sercegése, illatokkal telt meg a levegő.
A felnőttek igyekeztek finoman követni a verseny menetét, hisz mégsem könnyű kamerák előtt, fényképezőgépek vakuinak villogása közben koncentrálni a főzésre. A zsűri tagjai figyelték a munkamegosztást, az összhangot is a csapat tagjai között. Nagy Zoltán a verseny izgalmában is felhívta a figyelmet a pult rendjének megőrzésére. Aztán egyre többször előkerültek a kanalak, a versenyzők kóstolással ellenőrizték a hozzávalók állagát, az ízeket. A szakácsok biztatták a bátrabb ízesítésre a gyerekeket, akik igen csínján bántak kezdetben a fűszerekkel. Bizonyára megjegyezték az otthoni tanácsot: kevesebbet, többször. Már izgatottan figyelték a sütőket, várták a végeredményt. Az arcokon váltakozott a megkönnyebbült mosoly az aggodalommal. Aztán elhangzott az utolsó figyelmeztetés is: a tálalás rendjét mindenkinek be kell tartani. Ez persze akkor már elég nehezen talált értő fülekre.
Végül némi segítséggel mindenki kitálalta a fotózásra előkészített menüjét, majd izgatottan vitték a további adagokat az ítészek asztalára. Ki bátrabban, ki megszeppentebben – de mindannyian el tudták mondani, hogy mit készítettek, milyen technikával. A zsűri tagjai ízleltek, kóstoltak majd elmondták, hogy mi volt finom vagy mit kellett volna kissé másképpen készíteni. Végül pontoztak, összesítették az eredményt. Megszavazták a legjobb előételt, főételt, desszertet is maguk között.
Míg a zsűri az ítélkezéssel volt elfoglalva, a csapattagok kóstolgatták versenytársaik főztjét is. De egyre gyakrabban figyelték, hogy mikor nyílik a zsűriszoba ajtaja, mi lesz a döntés. Aztán eljött ez a pillanat is. A csapatok felsorakoztak az eredményhirdetéshez. Szedlák Gábor zsűrielnök mondott elismerő és bíráló szavakat is, majd jött az eredmény:
Az I. helyezett és egyben az „Iskola séfe” cím tulajdonosa a 4. b osztály McFőzlek csapata lett.
A csapat tagjai: Csuvikovszky Kinga, Gergics Márk, Sinoros-Szabó Lotti
A nyertes menü: sültpaprika krémleves, óvári csirkemell vegyes salátával, fekete-fehér hamis marcipángolyók.
A további helyezések:
II. helyezett a 6. b Séfek séfei csapata, melynek tagjai: Anda Zsófia, Horváth Csenge, Tujner    István Márton
III. helyezett a 4. c osztály Mosolygós almák csapata, melynek tagjai: Botos Emma, Csollák Emili Molli, Györgyfi Anna
IV. helyezett a 6. b osztály Három séf csapata, melynek tagjai: Brunner Eszter, Madléna Bori, Pálinkás Ivett
Nyakba kerültek az érmek, boldog fotózkodás volt a kupával és a csapattársakkal. Köszönjük a szponzoroknak az ajándékokat, mindenki kedves élményekkel tért haza!

A főzőversenyre való felhívás itt tekinthető meg.
A versenyen készült fényképek itt tekinthetők meg.

A gyöngyöstv.hu által készített tudósítás itt olvasható.
A hatvanonline.hu által készített tudósítás itt olvasható.

Vendégünk a „Királyi főszakács”!...
Szülők iskolája, interaktív foglalkozás

„A gyermekek számára a szülői minta a legfontosabb és ez a táplálkozásra is igaz. Az étkezési szokások, az új fogásokra, ízekre való nyitottság, a gasztronómiai kísérletező kedv, valamint a preferenciák mind öröklődnek az utánzás által. Éppen ezért érdemes az egészséges táplálkozási szokásokat az egész családnak együtt kialakítani.”- kezdte bemutatóját az idézett szavakkal Nagy Zoltán mesterszakács.
A bevezető után kitért arra is, hogy milyen szempontok alapján válogatta a bemutatott ételsort. Az általában dolgozó szülőknek fontos, hogy a finomságok egyszerűen, minimális konyhai „bűvészkedéssel” elkészíthetők legyenek. Az ételek a lehető legtöbb ásványi anyag és vitamin tartalommal rendelkezzenek, egyensúlyban legyenek az alkotó alapanyagok.
Természetesen a legnagyobb érdeklődés az elkészítési módokat, a receptek bemutatását kísérte, végül pedig a kóstolás. Nagy népszerűségnek örvendtek a különféle előételek, krémlevesek. Kóstolhattak répatatárt, lencsekrémet, húsokat különböző körítéssel, de még desszert is  jutott a végére. Jó hangulatú délután volt.

A felhívás itt tekinthető  meg.

A foglalkozáson készült fényképek itt tekinthetők meg.
 

Dietétikai Tanácsadás  

Milyen szakember a dietetikus? Mivel foglalkozik?
A dietetikus élelmezési és táplálkozási szakember, aki táplálkozástudományi ismereteit a gyógyítás különböző területein, az egészséges és a beteg egyének élelmezésére és oktatására alkalmazza, valamint prevenciós munkát végez, a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetésre minden korosztály számára.

Mikor érdemes dietetikushoz fordulni?
Ha szeretné megőrizni gyermeke egészségét, tanácsot kérne fogyókúra vagy hízókúra megkezdéséhez, helytelen táplálkozási szokásainak megváltoztatásához.
Ha bármilyen anyagcserével kapcsolatos vagy emésztőszervi betegségben szenved gyermeke, ha ételallergiája van (lisztérzékenység, laktózérzékenység, stb.).

Hogyan történik a dietetikai tanácsadás?
A dietetikai tanácsadás egyrészt az egészséges emberek számára az egészség megőrzésre irányuló, másrészt valamely betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást jelent.A dietetikai tanácsadás során dietetikusunk felméri az egyén aktuális tápláltsági állapotát, kiértékeli táplálkozási szokásait, továbbá a paciens céljainak, adottságainak és a szakmai ajánlásoknak megfelelő táplálkozási tervet, diétát állíthat össze – akár egészségmegőrzés céljából, vagy már kialakult betegségek – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia – esetén azok kezelésének, gyógyításának támogatására.

Hogyan vehető igénybe a tanácsadás a Hatvani Szent István Általános Iskolában?
2019. július 31-ig minden hétfőn 16.00 – 18.00 között rendelkezésre áll Sándorné Buda Ildikó dietetikus.
Előzetes bejelentkezés szükséges a következő telefonszámon: 06-30/450-0271
A tanácsadás az EFOP -1.8.5-17-2017-00216 azonosító számú pályázathoz kapcsolódóan, ingyenesen vehető igénybe!
 

 

 

Az egészséges étkezés pedig ott kezdődik, hogy a reggelit beiktatjuk az étrendünkbe…

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat a reggeli, mely a délelőtti fizikai és szellemi tevékenységekhez szükséges energia biztosításával megalapozza a teljesítményünket! Ezeket a gondolatokat Sándorné Buda Ildikó dietetikustól hallották a gyerekek, amikor néhány hétfő reggel ellátogatott a Hatvani Szent István Általános Iskola diákjai közé.
Szerették volna a pályázók a szülők figyelmét is ráirányítani a kérdés fontosságára, ezért szerveztek az iskolában egészséges, a hagyományostól kissé eltérő, reggelire könnyen elkészíthető fogásokból kóstolót.
2019. május 15-én reggel a KUK-TA-NODA szakkör lelkes fiai köszöntötték a szülőket, igyekeztek őket a bemutató asztalhoz invitálni, kínálni. A hangulat persze a szokásos volt, meglepett, de munkába rohanó szülőkkel. Jó néhányan azért megálltak, érdeklődve figyelték a finomságokat, majd kóstoltak is. Egyre több volt az elismerő szó, egymást bíztatták a különböző falatok ízlelésére. Kedvelt volt a gyümölcsös zabpehely, a különböző krémes falatkák. Érdeklődtek a szülők az iránt is, hogy ezután már ilyet fognak kapni a gyerekek az iskolában is reggelire? Hallhatták, hogy nem ezután, hanem már most is kapnak (ha nem is minden nap) hasonlókat a gyermekek reggelire a menzán.
A fogásokat a KUK-TA-NODA szakkör tagjai nagyrészt már elkészítették, Bakosné Mester Mónika és dr. Koleszárné Kelemen Beatrix már jól ismeri azt az ízvilágot, amit a gyerekek kedvelnek. Receptjeiket közkinccsé tették.
Délután ráérősebben érkeztek a szülők, kóstoltak és többen érdeklődtek az elkészítés módja iránt is.
A sikeres program az EFOP -1.8.5-17-2017-00216 azonosító számú „Táplálkozz jót s jól, hogy egészséges legyél!” című pályázat keretében került megrendezésre.

A rendezvényen készült fényképek itt tekinthetők meg.

Indítsd a napot egy krémes smoothie-val!

Azt, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből igen változatosan összeállítható smoothie finom, már nagyon sok diák tudja a Hatvani Szent István Általános Iskolában 2019. május 10. napja  óta. Péntek délután a diákoknak lehetőségük volt kóstolóval egybekötött bemutatón részt venni az iskola ebédlőjében.
Miután megízlelték a tanulók a változatos szín- és ízvilágban készült turmixolt italokat, már érdemes volt arról is szót ejteni, hogy mi mindenre jó és hogyan érdemes készíteni ezeket a finomságokat. A szakmai segítséget Molnár Enikőtől, az Ennie Coffee vezetőjétől kapták, aki nagy szeretettel és türelemmel vezette be a gyerekeket az italok készítésének rejtelmeibe. Először ízlelés alapján próbálták megfejteni az összetevőket a diákok, majd saját ízlésük és kedvük alapján is állíthattak össze finomságokat az alapanyagokból. Még az egyébként sokak által nem kedvelt spenót is ízletes lett ilyen formában.
Miért ajánlották a fogyasztását? A napi ideális zöldség és gyümölcs elfogyasztása sokszor gondot jelent, különösen nyersen, pedig nagyon fontos az anyagcsere és a vitaminok szempontjából. „Ha leturmixolt friss gyümölccsel, zöldséggel indítjuk a napot, akkor már megadtuk a szervezetünknek a legfontosabbakat, ugyanakkor könnyebben emészthetőek ebben a formában. A smoothie egészséges, mert a gyümölcsök, zöldségek rostjait is tartalmazza.” –hangzott a tanács.
A program az iskolát támogató alapítvány EFOP -1.8.5-17-2017-00216 azonosító számú „Táplálkozz jót s jól, hogy egészséges legyél!” című pályázata keretében került megrendezésre.

A kóstolón készült fényképek itt tekinthetők meg.

Egészségkalandok - avagy történetmesélés legóval

A 3-4. osztályosok egy-egy csapata vállalta 2019. április 1-5. között a TÖRTÉNETMESÉLÉS LEGÓVAL kihívást. A csapatok kitalálták, megalkották legóból saját kis történeteiket, melyek során igyekeztek megmenteni bolygónkat, az emberiséget az egészségünkre ártalmas dolgoktól. Próbálták elvarázsolni magukat egy egészségesebb világba, jártak az egészség földjén is. A többség itt szerette volna megszervezni az életet a Földön, bár ehhez esetleg Indiana Jones segítségét is kérték.
Bővebben: https://sway.office.com/CAcdNAsEcptpoKjH?ref=Link

A kihívásról készült fényképek itt tekinthetők meg.

A nagy játéktervezés örömei

A legnagyobb kihívás az osztályok részére a Digitális Témahét során a NAGY JÁTÉKTERVEZŐ projekt megvalósítása volt. Több héten keresztül zajlott a Bee-Bot robotok számára alkalmas pályák tervezése, a szabályok megalkotása. Ezután következett az alkotás, megrajzolták a pályákhoz szükséges elemeket, majd összeállították a táblákon. Végül már csak a kipróbálás volt hátra a nagy napig. Valamennyi osztály megalkotta saját pályáját, nagyon sokan választották „méhecske robotjuk” számára az egészséges táplálkozással, életmóddal kapcsolatos feladatok megoldását. Természetesen a kellő ismeretek birtokában, megfelelő irányítással volt képes megoldani a robot a feladatokat.
A csúcspont 2019. március 29-én a ROBOTIKA NAP volt, amikor ki lehetett próbálni és meg lehetett oldani az alkotók által elkészített feladatokat. Mindenki izgatottan figyelte azt is, hogy a többi osztálynak melyik játékötlet nyeri el legjobban a tetszését. Volt ahol a látvány, a kivitelezés sikerült szépre, más esetekben pedig az ötletes, tudást feltételező feladat volt nyerő.
Nagy élmény volt az Abacusan bemutató is, sok gyerek nézte vágyakozó szemmel a mozgásra programozott robotokat.
Bővebben: https://sway.office.com/CAcdNAsEcptpoKjH?ref=Link

A rendezvényen készült fényképek itt tekinthetők meg.

Egészségünk megőrzése az egyik legfontosabb teendőnk!

A Hatvani Szent István Általános Iskolába járó gyermekek szüleinek figyelmét az egészség megőrzésének fontosságára szerette volna felhívni az intézmény és az iskolát támogató alapítvány.
Az EFOP -1.8.5-17-2017-00216 azonosító számú „Táplálkozz jót s jól, hogy egészséges legyél!” című pályázat keretében a szülők és érdeklődő pedagógusok részére szerveztek előadást, melynek kiemelt témája a cukorbetegség volt. Miért választották témául? A megelőzés fontosságára akarták ráirányítani a figyelmet. A cukorbetegség napjaink egyik civilizációs betegsége, az érintettek száma pedig emelkedik. Alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor a betegség már előrehaladott szakaszban van.

·Mi történik a szervezetben, ha kialakul a cukorbetegség?
·Milyen típusait különböztethetjük meg?
·Hogyan lehet szűrni?
·Visszafordítható-e a beteg állapota?
·Megelőzhető-e a betegség kialakulása?

Ilyen és más fontos kérdésekre lehetett választ kapni az előadásaik keretében dr. Bandur Szilvia főorvosnőtől és dr. Gesztesi Stefánia iskolaorvostól 2019. március 21-én 17.00 órakor iskolánk könyvtárában. Köszönjük, hogy a témaválasztás fontosságát hangsúlyozva, időt szakítottak az iskolába járó gyerekek szülei részére! Hasznos ismeretekkel gyarapodott a hallgatóság!

Az előadáson készült fényképek itt tekinthetők meg.

Fenntarthatósági Témahét! Vízbár - Kerékpártúra

Az ÖKO-csoport által az intézmény - mint az elmúlt tanévekben is - csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez. A program egyben kapcsolódott az iskola EFOP -1.8.5-17-2017-00216 azonosító számú pályázatához a Menő Menza keretén belül.
Idén, 2019. március 18- 22. között rendezték meg a víz védelmére és a vízivás fontosságára felhívó programsorozatukat. Nagy hangsúlyt fektettek rá, hogy az elegendő vízfogyasztás tudatosítása mellett megtanítsák a gyerekeknek azt is, hogy vízkészleteink végesek és fontos óvni, védeni azokat.
Számos tantárgyon keresztül tudatosították a gyerekekben, hogy mennyire fontos az élővilág számára a víz. Magyar órákon a vízivás fontosságáról szóló szöveges feladatokat oldottak meg a diákok. Énekórán vízről szóló és vízzel kapcsolatos dalokat tanítottak a gyerekeknek. Rajz órákon mindenki lerajzolta egy vízzel kapcsolatos élményét. Ez lehetett pl. egy tengerparti nyaralás, vagy strandolás, kirándulás. A technika órákat szintén a víz témaköréhez kapcsolták, a vízi élőlények védelméről is beszélgettek diákjaikkal. Informatika órákon a gyerekek vízi élőlényekkel kapcsolatos memória játékot játszottak és egy oktató videót tekinthettek meg, melyből megtudhatták, hogy vízkészleteink végesek. A témában az iskolai ÖKO-csoport korosztályonkénti bontásban feladatokat és oktatóvideókat gyűjtött össze.
Szünetekben, az iskola aulájában vízbár nyílt. Miután kicsöngettek a tanórákról, vidám dallam csendült fel minden szünetben, mely a gyerekek eszébe juttatta, hogy igyanak egy pohár vizet, vagy valamilyen folyadékot, mielőtt kimennek az udvarra. Ezzel is tudatosították bennük a vízivás fontosságát.
Az osztályokat a tanórák közötti szünetekben körbejárta a vízkommandó, akik ellenőrizték, hogy minden tanulónál van-e egy üveg tiszta víz.Úgy gondolják, hogy a programok nagyon hatásosan hívták fel tanulóik figyelmét az egészséges vízfogyasztás fontosságára és a vízzel való takarékoskodás módjaira.
A 2019. március 18-ára tervezett kerékpártúrát az időjárási viszonyok nem tették lehetővé, de megérte türelmesen várni, hiszen megérkezett a tavasz és megvalósulhatott minden elképzelés.
Április 8-án a Fenntarthatósági Témahéthez és a víz világnapjához utólag kapcsolódva 37 tanuló ült kerékpárra az 5.c, a 6.a, a 6.c osztályokból, valamint néhány hetedik osztályos tanuló, hogy a Hatvan határában lévő Görbeéri-tóig kerekezzen.
A tízóraik elfogyasztását követően a diákok kis kártyákat húztak, amelyek eldöntötték, hogy a nap folyamán ki kivel fog egy csapatban dolgozni és versenyezni. Az elméleti tesztsort – amelyet Lipkovics Erika tanárnő állított össze – a víz-kvíz és a rejtvény kitöltése követte. Az elméleti megmérettetés után a csapatok sportverseny keretében mérték össze a tudásukat és az ügyességüket. Közben a pihenő csapatok vízvizsgálatot végeztek.
A vízvizsgálat során tesztcsíkok és vegyszer segítségével hasonlították össze a tó vizének, csapvíznek és tisztított csapvíznek a keménységét és a pH értékét. Meglepődve tapasztalták, hogy a mind a három vizsgált víz kemény, és normál a pH értéke. Néhány tanuló az üdítőjét is tesztelte, így szembesült azzal, hogy valóban savas az általa fogyasztott frissítő.
A tartalmas nap végén a Zagyva gáton lévő kerékpárúton biciklizett vissza a csapat az iskolához. A kellemes és egyben hasznos időtöltést az iskola pedagógusain – Bircsár Eszter, Balogh Zoltán, Román Ernő és Oláh Evelin – kívül Szekeresné Pesádi Katalin, Kettős Zsolt és Papp Tamás kísérő szülők is segítették. Munkájukat ezúton is köszönjük!
Bővebben: http://szentistvan-hatvan.hu/index.php/1584-okoiskola-lettunk
Bővebben: https://sway.office.com/CAcdNAsEcptpoKjH?ref=Link
                   http://szentistvan-hatvan.hu/index.php/1584-okoiskola-lettunk

A rendezvényen készült fényképek itt tekitnhetők meg.

Kezdetét vette az egészségtúra!

2019. március 13-án nagyszabású sportnap zajlott a DTH keretében, melynek lebonyolításához a Decathlon munkatársai nyújtottak segítséget. A nap folyamán egy előadással is felhívták a gyerekek figyelmét az egészséges életmód legfontosabb alapelveire. Ezután következett a mozgás. Majd a tanultakat játékos formában, egy online kvíz segítségével (Kahoot) a nap végén át is ismételték. A sportnapon 362 tanulót mozgattak meg, két turnusban.
A szervezők tornatermet az „Egészségre hangolva” rajzpályázat alkotásaival díszítették fel és megtartották az ünnepélyes eredményhirdetést is.
Bővebben: https://sway.office.com/CAcdNAsEcptpoKjH?ref=Link

A rendezvényen készült fényképek itt tekinthetők meg.

Egészséges életmód a digitális témahéten.......
 

Ebben a tanévben a Szent István Általános Iskolában minden az egészséges életmód népszerűsítéséről, a robotikáról, a kódolásról, valamint a kapcsolatok építéséről szólt, így a digitális témahét (tanév) témája is ehhez igazodott. Központi téma az EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD.Az idei projekt különlegessége, hogy nemzetközivé vált, külföldi partneriskolák is kapcsolódtak egy-egy miniprojekt erejéig.
A program EGÉSZSÉGRE HANGOLVA címszó alatt egy rajzversennyel indult, melynek témája az egészséges életmód, egészséges táplálkozás.
A sokrétű program kidolgozója, koordinátora: Bíró Judit
A sikerességét pedig bizonyítja, hogy sikerült elnyerni az Oracle Academy Program „Kódolj STEM projektet!” egyik különdíját általános iskola kategóriában.
Bővebben: https://sway.office.com/CAcdNAsEcptpoKjH?ref=Link

A rajzpályázatra való felhívás itt olvasható.
A kiállításon készült fényképek itt tekinthetők meg.

Vendégünk a „Királyi főszakács”!... Halat az asztalra!
Nemcsak karácsonykor!

A felhívó cím már sejtette, hogy Nagy Zoltán mesterszakács egy újabb fontos küldetésre vállalkozott 2019. február 18–án. A diákoknak szervezett bemutató során többek között a halfogyasztás jótékony hatásaira hívta fel figyelmüket. A gyerekek pedig a kóstoló során megérezhették a sült hal illata mellett rendkívül finom ízét is, citromos mártással jócskán megbolondítva. Ma már minden résztvevő tudja, hogy a halrudacskák mellett érdemes kísérletezni más halételek fogyasztásával is. Miért is? Kiváló fehérjeforrás, különösen edzés után lehet nagyon hasznos a sportolóknak izomfejlesztő hatása miatt. Könnyen emészthető, szívbarát, tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Tehát bátran együnk halat, egy héten kétszer is! Fogyasztását egészségünk meghálálja.

Az előadáson készült fényképek itt tekinthetők meg.

Mottó: Először a szemével eszik az ember…

Ennek a gondolatnak a jegyében fogalmazták meg feladatukat a szervezők. Ha étkezési kultúrát szeretnének fejleszteni, akkor a terítésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ezért úgy gondolták, hogy amennyiben szerveznek a témában egy vetélkedőt, bizonyára alaposan felkészülnek a csapatok. Nem csalódtak! 2018. december 19-én először az alsó, majd utánuk a felső tagozat mutatkozott be. Öröm volt látni, hogy a családokban hagyományosan inkább női munkának számító feladatban milyen ügyesen helyt álltak a fiúk is. Egyéni, saját kezűleg készített asztali díszek, dekorációs elemek, menükártyák sorakoztak az ünnepi asztalokon. Olyan hiba elő sem fordult, hogy valamelyik evőeszköz nem találta meg a helyét, nem megfelelő tányérral terítettek a választott menühöz. Itt már a stílus, az egyéniség döntött a zsűri esetében is.

A vetélkedőn készült fényképek itt tekinthetők meg.
Az alsós osztályoknak a terítési versenyre való felhívása itt tekinthető meg.
A felsős osztályoknak a terítési versenyre való felhívása itt tekinthető meg.

Táplálkozással kapcsolatos betegségekről az iskolában...

Az iskolaorvos nagy feladatra vállalkozott, amikor úgy döntött, hogy az iskola mind a 22 osztályában tart 1-1 alkalommal előadást a gyerekeknek. Téma: a táplálkozással összefüggő betegségek ismertetése - kiemelten a diabetes, ételallergia és tünetei, krízishelyzeteik kezelése. Megkeresték azokat a lehetőségeket, amelyek során a helyi tantervbe illesztve osztályfőnöki és egyéb órán, életkori sajátosságoknak megfelelő módszerek alkalmazásával erre lehetőség adódott. A cél az volt, hogy a gyermekek jobban megértsék a betegségek lényegét, megtanulják segíteni beteg társukat, családtagjaikat, tudjanak arról, hogy 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére egészséges életmóddal van lehetőség. „Információink szerint jelenleg Magyarországon megközelítőleg 3500 fő 1-es típusú és 200-300 fő 2-es típusú cukorbeteg gyermek él, számuk pedig évről évre egyre nő. Lassan mindennapos lesz, hogy cukorbeteg gyerekekkel találkozhatunk az óvodában, iskolában, játszótéren, bármilyen gyerekfoglalkozáson, és sajnos a szűk családban is.” – világított rá a probléma nagyságára Dr. Gesztesi Stefánia gyermekorvos. Az előadás végén a megérdemelt nassolás pedig friss zöldségekből volt, a doktornő ajánlásával.

Az előadáson készült fényképek itt tekinthetők meg.

Vendégünk a „Királyi főszakács”!...
Mindent az alapanyagokról! Alternatívák a főzés során

Rendhagyó tanítási órák voltak 2018. november 20-án az intézmény tankonyhájában. Az órák ugyan 45 percig tartottak, de a téma teljesen szokatlan volt a diákok számára. A mesterszakács az ételkészítés fortélyai mellett új alapanyagokkal ismertette meg a tanulókat. A pro és kontra ételkészítés során a diákoknak meg kellett figyelni, hogy mennyiben különbözik az alapanyag, a tápanyagtartalom és az ár. A gyerekek három turnusban ismerkedtek az új alapanyagok főzés előtti állagával, majd keverhettek-kavarhattak, ízlelhették a fűszerezést, végül jóízűen megették a kuszkuszos csirkemellet és a rizses csirkét is. Mindkettőt ízletesnek, finomnak találták. Mindeközben megtanulták azt is, hogy a konyhatechnikai eljárások közül azokat érdemes előnyben részesíteni, amelyek a főzés közben a legjobban felszínre hozzák az élelmiszerek természetes zamatát, és új ízekkel gazdagítják az étrendet. Megtapasztalták azt is, hogy a fűszernövényekkel, zödségfélékkel együtt párolódott ételek átveszik azok ízét és már nem is hiányzik annyira a só. A „gazdaságossági számítások” során kiderült, hogy a két ételféleség előállítási ára között egy zsömle ára a különbség, nyugtázták, hogy ennyit megér az egészség.

A programon készült fényképek itt tekinthetők meg.

Vendégünk a "Királyi Szakács!" Mit jelent az egészséges táplálkozás? Mi a reformétkezés?

Nagy Zoltán vérbeli királyi főszakács és más gasztronómiai titulusok viselője, országosan ismert személyiség a gasztronómia világában.  Menzaguru az egészséges táplálkozásért Szociális Szövetkezet, amelyet Nagy Zoltán, királyi szakács vezet a szomszédos Gyöngyösön, vállalta a szemléletformáló programok megtartását a pályázat keretén belül.
Első alkalomra 2018. október 16-án került sor, amikor prezentációval összekötött előadásban hívta fel az előadó a tanulók figyelmét a legfontosabb alapelvekre. Kiemelte a kiegyensúlyozott, változatos étrend szerepét egészségünk megőrzésében, valamint a folyadékfogyasztás jelentőségéről is szó esett. Hangsúlyozta, hogy az egészséges táplálkozás nem diéta vagy fogyókúra! Csak apróbb változtatásokkal formálja át a megszokott étrendet egy jobb életminőség érdekében. Végül a tápanyagforrások csoportosítása után minden gyermek elkészíthette a saját okos tányérját, mely szemléletesen mutatta be a táplálékfélék helyes arányát.

Az előadáson készült fényképek itt tekinthetők meg.

Zöldség - gyümölcs ismereti vetélkedő

Az egészséges táplálkozás és a fenntarthatóság jegyében egy játékos vetélkedőre került sor az alsó tagozat számára 2018. szeptember 26-án. Nem várták meg a rendezvénnyel a Fenntarthatósági Témahét időpontját, kihasználták a lehetőséget, hogy a kora őszi időszakban gazdag a választék egészséges zöldségekből és gyümölcsökből.
  A tanulók az elméleti tudáson kívül a következő területen mérhették össze tudásukat:
· íz-kvíz (kóstoló bio és a kényszerérlelt zöldségek, gyümölcsök megkülönböztetésére);
· növény-tapi (ismerd fel a különböző zöldségeket, gyümölcsöket tapintással);
· szimat-buli (szagold ki, melyik ez a fűszernövény, zöldségféle).
A vetélkedőre 12 csapat jelentkezett, a legsikeresebb a „Földieper” csapat lett. Végül mindenki kóstolt, ivott a gyümölcsléből és örült a megérdemelt jutalomnak.

A vetélkedőn készült fényképek itt tekinthetők meg.

Elindult a "Menő Menza”

Iskolánk alapítványa az EFOP-1.8.5-17 keretében sikeres pályázatot nyújtott be „Táplálkozz jót s jól, hogy egészséges legyél!” címmel.  A program kiemelt célja, hogy megismertesse a diákokat a táplálkozásnak az egészségre gyakorolt pozitív és negatív hatásaival. A tanév második félévében elkezdődött a megvalósítás. Fokozatosan felmérjük kérdőívek segítségével a tanulók táplálkozási szokásait.
A diákok ráhangolása a programra egy kirándulás keretében történt, ahol megismerkedhettek az ország népszerű Gyuri bácsijának, a „bükki füvesembernek” gyógy- és fűszerkertjével, növényeivel. Szakszerű vezetés mellett figyelték, ízlelték, tapintották, szagolták az ismert és kevésbé ismert növényeket. Közben hasznos ismereteket szereztek az egészségükre gyakorolt kedvező hatásokról is.  A Teaházban kóstoltak gyógynövényekből készült teákat, vásároltak teafüveket. A felnőttek pedig abban bíznak, hogy a megszerzett tudás alapján egyre több család kertjében lesznek a gyerekeknek saját kis fűszer- és gyógynövény ágyásai. A következő tanév feladata lesz, hogy az iskola területén is létesítsenek, gondozzanak ilyen parcellát.
A bükkszentkereszti kiránduláson iskolánk 4-7. évfolyamos tanulói vettek részt 2018. május 14-én, 23-án, 28-án.

A kirándulásokon készült fényképek itt tekinthetők meg.

 

Az intézmény fenntartója

Hatvani Tankerületi Központ
3000 Hatvan, Radnóti tér 2.
Telefon: +36 37 795 214
E-mail: hatvan@kk.gov.hu

Elektronikus Napló

Digitális oktatás 2020

"Menő Menza"

Ökoiskola

Digitális Oktatás

Jégkorongozás

Eseménynaptár

Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Oldalajánló

Hirdetések

  • 1szazalek.jpg
  • 1szazalek_3.jpg

Statisztika

Ma40
Tegnap40
Ezen a héten157
Ebben a hónapban418
Összesen130805

Látogató IP: 3.228.220.31 Visitor Info : Unknown - Unknown 20.08.13 Powered by CoalaWeb

Keresés