Az Autómentes Nap eseményei

Az Autómentes Nap eseményei

Az Autómentes Naphoz kapcsolódó eseménysor 2016. október 3-án az ünnepélyes eredményhirdetéssel ért véget a Hatvani Szent István Általános Iskolában. Az iskola tanulói aktívan kivették részüket a városi és iskolai programokból.  A Hatvani Szent István Általános Iskola az idén második alkalommal vett részt aktívan az Európai Autómentes Nap eseményeiben. A rendezvény célkitűzése, hogy ösztönözze az embereket a gépkocsi nélküli közlekedésre. Az iskola felhívást tett közzé a tanulók körében, melyben arra kérte őket, hogy ezen a napon gyalogosan vagy kerékpárral érkezzenek az iskolába. Ezt a felhívást 203 alsó tagozatosak kisdiák és 108 felső tagozatos tanuló teljesítette, a szülők, nagyszülők nagyfokú támogatása mellett. A cél, hogy egészségesebben éljenek, a környezetet védjék, teljes mértékig megvalósult, hiszen az iskola tanulóinak 75%-a teljesítette a feladatot.
Kiosztásra került a LEGKÖRNYEZETTUDATOSABB osztály címe az alsó és felső évfolyamon is, egy-egy torta és egy-egy oklevél kíséretében. Az az osztály nyerhetett, ahonnan 2016. szeptember 22-én a legtöbb gyermek érkezett gyalog vagy kerékpárral az iskolába.

Eredmények:

Alsó tagozat:
1. helyezett: 3.b osztály
2. helyezett: 2.b és 3.c osztály
3. helyezett: 2.c osztály

Felső tagozat:
1. helyezett: 7.a osztály
2. helyezett: 8.a osztály
3. helyezett: 7.b osztály

Hatvanban is változatos programok zajlottak az Autómentes Nap keretében. Ennek részeként a Sportstuff Racing Kerékpáros Egyesület szervezésében, terepkerékpáros versenyen mérhették össze gyorsaságukat és ügyességüket a hatvani iskolák diákjai minden korosztályban. A verseny helyszíne a Zagyva folyó töltése melletti terület volt. Igazi tereppályán zajlott a verseny, ahol köves, földes, füves, gyökeres területek váltották egymást.

Komoly figyelmet igényelt a versenyzők részéről a kerékpározás.
Iskolánkat 10 tanuló képviselte a futamokon. A Hatvani Szent István Általános iskola tanulói az alábbi eredményeket érték el: a 4. osztályos fiúknál Pintér Marcell (4.b ) megszerezte az aranyérmet, a 7. osztályos lányoknál Rápolti Noémi (7.a) 2. helyezést ért el. A győztesek az érmeiket a versenyt követő eredményhirdetésen vették át, Horváth Richárd, Hatvan város polgármesterétől, aki a verseny védnöke is volt.

Szintén városi szintű megmérettetés volt a hatvani Széchenyi Zsigmond Könyvtár által meghirdetetett rajzverseny, „Autó nélkül Hatvanban” címmel. A Hatvani Szent István Általános Iskolából több pályamű is készült a pályázatra. A díjátadóra ünnepélyes keretek között 2016. szeptember 22-én került sor a Hatvany Lajos Múzeum kiállítótermében, ahol a díjazottak művei mellett a többi beérkezett pályamunkát is a mai napig megtekinthetik az érdeklődök. Az iskola diákjai szép eredményeket értek el. A pályázaton győzedelmeskedett Német Bence 4.b osztályos tanuló. Sinoros-Szabó Lotti 2.b osztályos tanuló II. helyezett lett. Pokovai Emese a 4.b osztályból különdíjban részesült.

Gratulálunk a résztvevőknek, a nyerteseknek, a szervezőknek és a felkészítő tanároknak!