Az év madara az erdei fülesbagoly

Az év madara az erdei fülesbagoly

A Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola immár 5 éve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja. Az intézmény fontosnak tartja, a madarakról szóló ismeretek megosztását. A 2020-as esztendő aktuális híre, hogy az év madara az erdei fülesbagoly, Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja.

Fontos ismeretek az erdei fülesbagolyról

Megjelenés
Közepes termetű, rejtő színű, felmereszthető tollfülű bagoly. Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó. A fiókák első tollazatát fehéres színű pehelytollak alkotják.
Elterjedés
Hatalmas elterjedésű területű madár. Európában, Ázsiában valamint Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ a legészakibb tájakat és a sivatagokat kivéve.
Táplálkozás
Ragadozó, fő táplálékát kisrágcsálók képezik, de énekesmadarakat is zsákmányol. Leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog.
Költés
Fészket nem épít. Varjúfélék, más ragadozó madarak fészkeiben, fák ágvilláiban, korhadt üregeiben költ. A párok beköltöznek erkélyek balkonládáiba is. Évente 4-5 tojásos fészekaljat nevel. A fiókák pehelytollas korban elhagyják a fészket, és a környező fák, bokrok ágai között mászkálnak, de a felnőtt madarak ekkor is gondozzák őket.
Vonulás
Az északi állományok vonulók, ősszel jelentős számban érkeznek hozzánk Eurázsia északabbi térségeiből a nálunk áttelelő példányok.
Élőhely
Nyílt, füves térségekkel, szántókkal határolt erdőszegélyek és fákkal, facsoportokkal tarkított agrártáj. Ősszel hatalmas, akár több százas csapatokban jelennek meg a falvak, városok fáin, hogy éjszakánként innen kijárva vadásszanak.