Délvidéken jártunk

Délvidéken jártunk

A „Határtalanul!” program keretében, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett, Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázati kiírásra a Hatvani Szent István Általános Iskola pályázatot nyújtott be. Az intézmény „Délvidéki kalandozások Hatvanból” című pályázata az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján 839.000,- Ft támogatásban részesült. Ez a támogatás tette lehetővé, hogy az iskola hetedikes tanulóinak csapata 2016. május 13-tól május 16-ig a délvidéki magyarokkal ismerkedjen, illetve a magyar történelem emlékeit kutassa.
Az út során a csoport ellátogatott a Hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolába is. Az ismerkedés keretében a gyerekek kölcsönösen bemutatták egymásnak településüket, iskolájukat. A zenei műsorrész végén együtt énekelték Hatvan város dalát. Természetesen a táncolás sem maradhatott el. A fiúk által várt focizásra is sor került. Az idő gyorsan repült, s bizony nehéz volt elválni az iskola tanulóitól, pedagógusaitól. A találkozás azonban akár egy hosszabb távú kapcsolat kezdete is lehet, hiszen a „szentistvánosok” meghívták Hatvanba a hajdújárási diákokat.
A Hatvani Szent István Általános Iskola hetedikesei négy nap alatt a magyar nép történetének olyan kiemelt fontosságú helyszíneire jutottak el, mint Nándorfehérvár, Zimony, Zenta, Szendrő, Pétervárad, Újvidék. Az aracsi pusztatemplomnál az idegenvezető szavait hallgatva sikerült megérteni, átérezni, hogy ezen hely miért lett a délvidéki magyarság jelképe és szent gyülekezőhelye.
A kirándulás során mindenki felejthetetlen élményekben részesült. A Délvidékre látogató „szentistvános” hetedikesek úgy jöttek haza, Magyarországra, Hatvanba, hogy megértették a magyarság egységének fontosságát.