Európai Hulladékcsökkentési Hét

Európai Hulladékcsökkentési Hét

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét immár 15. alkalommal került megrendezésre Európában. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A 2023. évi Hulladékcsökkentési Hét november 18-26. között került megrendezésre. Az Energiaügyi Minisztérium megbízásából idén az Energiastratégia Intézet töltötte be az akcióhét magyarországi koordinátori szerepét és fogta össze országosan a programhoz csatlakozókat.

A Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola is kapcsolódott a programhoz. Patakiné Kocza Anita az iskola pedagógusa szervezte, fogta össze a projektet.

Egyes osztályok a hulladékok vizsgálatában vettek részt. A gyerekek vizsgálták egy héten át az otthon keletkezett hulladékok fajtáit és mennyiségét. Az adatokat táblázatba vitték, végül elkészült az egész osztály összesített eredménye, amelyből százalékosan láthatóvá vált a különböző hulladékok mennyisége. Ebből a diákok is megtapasztalhatták, mennyit tehetnek a Föld jövőjéért, ha ők is segítenek abban, hogy a külön gyűjthető anyagok a megfelelő helyre kerüljenek és újrahasznosuljanak.

Voltak olyan osztályok, amelyek hulladékokból (WC papír guriga, papírdoboz, fémdoboz, műanyag flakon, stb.) dolgoztak. Készítettek: gomba, denevér, hóember, ügyességi játékok. A gyerekek nagyon élvezték az alkotást, és az elkészült játékokkal is a játékot. A program során megtanulták, hogy nem minden hulladék, ami annak tűnik. Nem kell kidobni valamit attól, hogy egyszer már betöltött egy funkciót, mert attól még számos más funkciója lehet.

Az elvégzett tevékenységekről az iskola beszámolót készített és azt továbbította az országos mozgalom szervezői felé. Külön örömet jelent a diákok számára, hogy munkájuk elismeréseként az iskola elismerő oklevelet kapott.