Fenntarthatósági Témahét! Vízbár - Kerékpártúra

Fenntarthatósági Témahét! Vízbár - Kerékpártúra

Az ÖKO-csoport által az intézmény – mint az elmúlt tanévekben is – csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez. A program egyben kapcsolódott az iskola EFOP -1.8.5-17-2017-00216 azonosító számú pályázatához a Menő Menza keretén belül.
Idén, 2019. március 18- 22. között rendezték meg a víz védelmére és a vízivás fontosságára felhívó programsorozatukat. Nagy hangsúlyt fektettek rá, hogy az elegendő vízfogyasztás tudatosítása mellett megtanítsák a gyerekeknek azt is, hogy vízkészleteink végesek és fontos óvni, védeni azokat.
Számos tantárgyon keresztül tudatosították a gyerekekben, hogy mennyire fontos az élővilág számára a víz. Magyar órákon a vízivás fontosságáról szóló szöveges feladatokat oldottak meg a diákok. Énekórán vízről szóló és vízzel kapcsolatos dalokat tanítottak a gyerekeknek. Rajz órákon mindenki lerajzolta egy vízzel kapcsolatos élményét. Ez lehetett pl. egy tengerparti nyaralás, vagy strandolás, kirándulás. A technika órákat szintén a víz témaköréhez kapcsolták, a vízi élőlények védelméről is beszélgettek diákjaikkal. Informatika órákon a gyerekek vízi élőlényekkel kapcsolatos memória játékot játszottak és egy oktató videót tekinthettek meg, melyből megtudhatták, hogy vízkészleteink végesek. A témában az iskolai ÖKO-csoport korosztályonkénti bontásban feladatokat és oktatóvideókat gyűjtött össze.
Szünetekben, az iskola aulájában vízbár nyílt. Miután kicsöngettek a tanórákról, vidám dallam csendült fel minden szünetben, mely a gyerekek eszébe juttatta, hogy igyanak egy pohár vizet, vagy valamilyen folyadékot, mielőtt kimennek az udvarra. Ezzel is tudatosították bennük a vízivás fontosságát.
Az osztályokat a tanórák közötti szünetekben körbejárta a vízkommandó, akik ellenőrizték, hogy minden tanulónál van-e egy üveg tiszta víz.
Úgy gondolják, hogy a programok nagyon hatásosan hívták fel tanulóik figyelmét az egészséges vízfogyasztás fontosságára és a vízzel való takarékoskodás módjaira.

Bővebben: https://sway.office.com/CAcdNAsEcptpoKjH?ref=Link

Kerékpártúra
A 2019. március 18-ára tervezett kerékpártúrát az időjárási viszonyok nem tették lehetővé, de megérte türelmesen várni, hiszen megérkezett a tavasz és megvalósulhatott minden elképzelés.
Április 8-án a Fenntarthatósági Témahéthez és a víz világnapjához utólag kapcsolódva 37 tanuló ült kerékpárra az 5.c, a 6.a, a 6.c osztályokból, valamint néhány hetedik osztályos tanuló, hogy a Hatvan határában lévő Görbeéri-tóig kerekezzen. A tízóraik elfogyasztását követően a diákok kis kártyákat húztak, amelyek eldöntötték, hogy a nap folyamán ki kivel fog egy csapatban dolgozni és versenyezni. Az elméleti tesztsort – amelyet Lipkovics Erika tanárnő állított össze – a víz-kvíz és a rejtvény kitöltése követte. Az elméleti megmérettetés után a csapatok sportverseny keretében mérték össze a tudásukat és az ügyességüket. Közben a pihenő csapatok vízvizsgálatot végeztek. A vízvizsgálat során tesztcsíkok és vegyszer segítségével hasonlították össze a tó vizének, csapvíznek és tisztított csapvíznek a keménységét és a pH értékét. Meglepődve tapasztalták, hogy a mind a három vizsgált víz kemény, és normál a pH értéke. Néhány tanuló az üdítőjét is tesztelte, így szembesült azzal, hogy valóban savas az általa fogyasztott frissítő. A tartalmas nap végén a Zagyva gáton lévő kerékpárúton biciklizett vissza a csapat az iskolához. A kellemes és egyben hasznos időtöltést az iskola pedagógusain – Bircsár Eszter, Balogh Zoltán, Román Ernő és Oláh Evelin – kívül Szekeresné Pesádi Katalin, Kettős Zsolt és Papp Tamás kísérő szülők is segítették. Munkájukat ezúton is köszönjük!