Fenntarthatósági Témahét

Fenntarthatósági Témahét

Az ÖKO-csoport által intézményünk, a Hatvani Szent István Általános Iskola, mint az elmúlt tanévekben is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez. Programunk egyben kapcsolódott iskolánk DTH-projektjéhez.
Idén, 2019. március 18- 22. között rendeztük meg a víz védelmére és a vízivás fontosságára felhívó programsorozatunkat. Nagy hangsúlyt fektettünk rá, hogy az elegendő vízfogyasztás tudatosítása mellett megtanítsuk a gyerekeknek azt is, hogy vízkészleteink végesek és fontos óvni, védeni azokat.
Számos tantárgyon keresztül tudatosítottuk a gyerekekben, hogy mennyire fontos az élővilág számára a víz. Magyar órákon a vízivás fontosságáról szóló szöveges feladatokat oldottak meg a diákok. Énekórán vízről szóló és vízzel kapcsolatos dalokat tanítottunk a gyerekeknek. Rajz órákon mindenki lerajzolta egy vízzel kapcsolatos élményét. Ez lehetett egy tengerparti nyaralás, vagy strandolás, hogy csak néhány példát említsek. A technika órákat szintén a víz témaköréhet kapcsoltuk, a vízi élőlények védelméről is beszélgettünk diákjainkkal. Informatika órákon a gyerekek vízi élőlényekkel kapcsolatos memória játékot játszottak és egy oktató videót tekinthettek meg, melyből megtudhatták, hogy vízkészleteink végesek. A témában az iskolai ÖKO-csoport korosztályonkénti bontásban feladatokat és oktatóvideókat gyűjtött össze.
Szünetekben, az iskola aulájában vízbár nyílt, ahol a gyerekek ihattak ásványvizet. Ezzel is tudatosítottuk bennük a vízivás fontosságát. Miután kicsöngettek a tanórákról, vidám dallam csendült fel minden szünetben, mely a gyerekek eszébe juttatta, hogy igyanak egy pohár vizet, vagy valamilyen folyadékot, mielőtt kimennek az udvarra.
Az osztályokat a tanórák közötti szünetekben körbejárta a vízkommandó, akik ellenőrizték, hogy minden tanulónál van-e egy üveg tiszta víz. Buborékfújó versenyen vehettek részt, mely intézményünk udvarán valósult meg. Úgy gondoljuk, hogy a programok nagyon hatásosan hívták fel tanulóink figyelmét az egészséges vízfogyasztás fontosságára és a vízzel való takarékoskodás módjaira.