Fontos változások 2020. október 1-jétől

Fontos változások 2020. október 1-jétől

A járványügyi helyzetre tekintettel újabb mindenkire érvényes jogszabály jelent meg. A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet szerint 2020. október 1-jétől kötelező lesz valamennyi köznevelési intézménybe való belépéskor a tanulók és az ott dolgozók testhőmérsékletének mérése, ami segít kiszűrni a betegeket és ezzel csökkenti a fertőzés kockázatát. Azt a gyermeket, akinek a testhőmérséklete eléri vagy meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott mértéket, a többi tanulótól el kell különíteni, és erről a szülőt távközlési eszköz útján haladéktalanul tájékoztatni kell. Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos által meghatározott határérték: 37,8 fokos testhőmérséklet.

Iskolánkban is érvényesítésre kerül a jogszabály. A reggeli torlódás elkerülése érdekében a főbejárat általánosan használt jobb oldali része mellett a bal oldali rész is megnyitásra kerül, s az is használható lesz az épületbe való bejutás során.

Az intézmény megkapta a testhőmérséklet mérésére alkalmas digitális hőmérőket a Hatvani Tankerületi Központtól. Várható, hogy a magas tanulói létszám miatt hőkamerás beléptető rendszer kiépítésére is sor kerül. A jogszabály alapján az iskolába érkezéskor mindenki köteles magát a testhőmérséklet ellenőrzésnek alávetni

Tanulók esetében, ha a testhőmérséklet eléri, vagy meghaladja a 37,8 fokot, akkor sor kerül az elkülönítésre, s az iskola azonnal értesíti a szülőt. Ebben az esetben a szülőnek kötelessége gyermekét hazavinni, és orvosi vizsgálatot kezdeményezni.
A fertőzések elkerülése érdekében ugyancsak 2020. október 1-jétől az iskola összes dolgozójának, valamint tanulójának a szájat és orrot eltakaró szájmaszk használata kötelező az intézményi közösségi területein (az iskolába belépéskor, aulákban, folyosókon, mosdókban, ha belépnek a titkárságra, a tanári szobába, a helyettesi, vagy igazgatói irodába, az ebédlőbe menet, amíg várakoznak). A szájmaszkot a szülőnek kell biztosítani gyermeke részére.
Az elmúlt napokban a várható változásokról az iskola az osztályfőnökök révén már előzetesen tájékoztatta a szülőket.