Madarak és fák napja

Madarak és fák napja

A madarak és fák napjának célja, hogy különféle rendezvényekkel kialakítsa a társadalom, s különösen a fiatalok természetvédelem iránti elkötelezettségét. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. A hagyomány immáron több, mint 100 éves. A hosszú évtizedek során a madarak és fák napja Magyarország egyik jeles napja lett.

A 2021-es tanévben is megrendezésre került iskolánkban a madarak és fák napja alkalmából megszervezett programsorozat. Ezen a napon a pedagógusok sokat beszélgettek a tanulókkal a különféle madarakról, rengeteg színes képet mutattak nekik a sokféle fajról. Megbeszélték velük, hogy milyen módon tudják védeni ezeket az élőlényeket.

Idén a koronavírus járványra való tekintettel igyekeztünk iskolánkban olyan tevékenységeket szervezni a gyerekeknek, amelyek a saját osztályközösségükben megvalósíthatók, ezáltal csökkentve a vírus terjedésének kockázatát.

Az alsó és felső tagozaton a gyerekek játékos feladatokat oldottak meg számítógépeken, valamint feladatlapokon. Ezek felhívták a figyelmüket arra, hogy milyen színes az élővilág, milyen rendkívüli fontossága van annak, hogy megóvjuk környezetünket. Ezen feladatok között voltak többek közt memória játékok, képrejtvények, párkeresős játékok és keresztrejtvények. A kézműves foglalkozásokon szép munkák születtek, melyek most a tantermek falát díszítik.

A diákjaink osztályonként készítettek plakátokat a jeles nap alkalmából. Szép alkotások születtek, különféle kreatív technikákkal. Rengeteg madárfajt jelenítettek meg a plakátokon a tanulók. Ezekből egy kiállítást szervezett az ÖKO-csoport, amelyet az iskola minden pedagógusa, tanulója megnézhet.

Reméljük, hogy sikeresen tudatosítottuk tanulóinkban a természet fontosságát.

Tábi Bernadett
pedagógus