Mátrai kirándulás

Mátrai kirándulás

2024. június 18-án került sor a Szent István Túrakör idei harmadik túrájára. Az úti cél ismét a Mátra volt. Azt terveztük, hogy ezúttal a Mátrafüred – Muzsla-tető – Sástó útvonalat járjuk végig.

Kellemes nyári reggelen indultunk el a hatvani vasútállomásról Gyöngyösre, a mátrai kisvasút megállójához. Időben odaértünk, és kilenc órakor el is indult velünk a szerelvény. A nyitott vagonokból megcsodálhattuk a Mátra vonulatait, a szépen zöldellő fákat és a nyíló virágokat. Mátrafüredre érkezve rövid étkezés után elindultunk túránk első állomására a Muzsla-tetőre. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílt Visonta, Pipis-hegy, és Gyöngyös felé. A tiszta időben a legmesszebb tájak szépsége is feltárult.

Ezt követően folytattuk utunkat, következő célunk a Rákóczi-forrás volt. Ott feltöltöttük kulcsainkat friss, hideg forrásvízzel és elolvastuk az ott található szép verset, amely a természet megóvásáról szólt. Következő állomásunk Sástó volt, ahol a tó élővilágával, keletkezésével ismerkedhettünk meg. Utunk ezután Mátrafüredre vezetett vissza, ahol volt lehetőség pihenni, játszani is.

A kisvonat indulására pontosan ott voltunk. A Gyöngyösre való visszautazás során ismét élvezhettük a kisvonatozás különleges hangulatát. Sok élménnyel gazdagodva értünk haza a délutáni órákban.

Írta: Balogh Zoltán túravezető pedagógus