Naszály túra

Naszály túra

A Szent István Túrakör idei második rendezvényének célja a Vác melletti Naszály-hegy meghódítása volt. 2024. május 26-án indult a 12 diák és két kísérőjük, Pintye Katalin és Balogh Zoltán, a hegycsúcs meghódítására.

A kicsiny csapat Hatvanból, a vasútállomásról indult útjára.  A váci vasútállomásra érkezve kellemes, kora nyári idő fogadta őket. Már a város széléről látszottak a Naszály-hegy mészkő vonulatai, amelyek magukon viselik az ember kéznyomát, külszíni bánya működik itt. A gondozott kis kertek és hétvégi házak mellett haladva, egyre jobban feltárult a hegy szépsége. Tölgy- és bükkerdők, fenyvesek váltották egymást a turistaút mentén. Védett, színes virágok tették még látványosabbá a táj képét. Külön érdekesség volt egy sekély, mocsaras, erdei tó, amely gazdag vízi élővilágnak adott otthont. A meredek hegyi ösvény végéhez érve megpillantottuk azt a csodálatos panorámát, amelyért megérte a sok fáradtság: gyönyörű kilátás nyílt a Dunakanyar Vác felé eső részére és a környező táj hegyvonulataira. Mindenkit lenyűgözött a látvány. A folyó ezüstös szalagként kanyargott a távoli hegyek között, míg elveszett a távolban.

Visszatérve Vácra, még pótoltuk az elveszett energiát egy helyi gyorsétteremben. Sok élménnyel gazdagodva tértünk vissza Hatvanba és kissé fáradtan a 22 kilométeres túra után.

Írta: Balogh Zoltán túravezető