Pályaorientációs Nap

Pályaorientációs Nap

A tanulók sikeres pályaválasztásának elengedhetetlen összetevője a szakmákkal való mélyebb megismerkedés, a széles körű tájékozódás a továbbtanulási lehetőségekről, valamint az aktuális munkaerőpiaci viszonyokról. Ezt szem előtt tartva, a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskolában évek óta hagyomány, hogy Pályaorientációs Nap keretében főleg a helyi üzemekkel, vállalkozásokkal ismertetjük meg tanulóinkat. Ebben a tanévben 2022. október 15-én került sor tanítás nélküli munkanap keretén belül a programra.

Az 1-2. évfolyamosok a délelőtt folyamán kézműveskedtek, legóból, gyurmából foglalkozásokat építettek. Játékos rejtvények, pályaválasztással kapcsolatos feladatok során ismerkedtek meg a különböző szakmákkal. A 2. b osztályos tanulók ellátogattak a gyönyörűen felújított városi Ady Endre könyvtárba, ahol a gyerekek kedvükre nézegethettek könyveket. Valamennyi kis tanuló be is iratkozott a könyvtárba.

A 3-4. évfolyamosok a helyszínen ismerkedtek meg a tűzoltók lelkiismeretes, erőt próbáló munkájával. Volt olyan osztály, akik megnézték a belvárosi piacon, hogy az árusok milyen termékeket kínálnak a vevőknek. Közben friss lángossal csillapították éhségüket.

A felső tagozatos diákjaink is a szakmák megismerésével foglalkoztak. A 6. és 7. évfolyamok tanulói osztályfőnökeik vezetésével ellátogattak egy-egy hatvani vállalkozáshoz. A 6.a osztály a Petruzalek cégnél ismerkedett a vállalkozás működésével, a náluk készített termékekkel. A hetedikesek a K és M Autójavító Kft. műhelyben tekintették meg a személyautók karbantartását, javítását. A 7.a osztály a Forma Kft. varrodában volt, ahol nagyon divatos ruhadarabokat gyártanak. Meglepetés volt, hogy nagyon jónevű, márkás cégek (Nanushka, Stella McCartney) is itt varratnak meg divatos darabokat.

Bízunk benne, hogy tanulóinknak az évről évre ismétlődő pályaorientációs programok segítenek majd a szakmák közötti eligazodásban, egyszerűbbé és tudatosabbá teszik számukra a pályaválasztást.

Írta: Nagy Katalin és Szvitek Jánosné