Zenevarázslat

Zenevarázslat

2024. május 16-án a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskolában zongorakoncertet adott Várnagy Andrea Liszt Ferenc díjas zongoraművész és tanítványa. Koncertjük címe: „Zenevarázslat – a hangok mögött rejlő üzenetek”.

Várnagy Andrea zenei tanulmányait a szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola befejezése után a győri Zeneművészeti Főiskolán folytatta, ahol zongoratanári és kamaraművészi diplomát szerzett. Ezt követően felvételt nyert a müncheni Richard Strauss Musikakademie zongora tanszakára, majd ennek befejezése után tanulmányait kitűnő eredménnyel zárta és zongoraművészi diplomát szerzett a Hochschule für Musik Detmold dortmundi Zeneakadémiáján.

Zongoraművészi pályáján azt a célt tűzte ki, hogy egyre szélesebb rétegekkel kedveltesse meg a komolyzenét. Így indult közreműködésével 2004-ben a Zeneképzelet program, majd 2018-tól a ZeneVarázslat Mozgalom, amelyen keresztül a gyermekek figyelme ráirányulhatott a zenében fellelhető értékekre és szépségekre. 2020-ban munkásságát és zeneművészeti tevékenységét Liszt Ferenc-díjjal ismerték el.

Az iskolánkban megtartott hangverseny során versekkel és kötetlen beszélgetésekkel segítették annak megértését, hogy mit is üzennek a zeneszerzők a hangokon keresztül. A hangversenyen rövid négykezes zongoradarabok is elhangzottak. Játékos, szórakoztató, szívet és képzeletet megmozgató, interaktív formában kedveltették meg tanulóinkkal a klasszikus zenét és a verseket.

Írta: Sánta Csilla pedagógus