Planet Expo, fenntarthatósági kiállítás

Planet Expo, fenntarthatósági kiállítás

„Mi vagyunk az első generáció, amelyik már érzi az éghajlatváltozás káros hatásait, s az utolsó, amelyik még tehet ellene. Ezt a megállapítást Barack Obama mondta, utalva arra, hogy a világméretű globális felmelegedés mértéke az utóbbi 50 évben indult el exponenciálisan felfelé, de ezt felismerve ma már egyre többen foglalkoznak a megoldások keresésével.

Azt, hogy az augusztusi, s szeptemberi hónapok forróbbak voltak, mint valaha, ezt mindannyian éreztük. Csapadék alig hullott egész évben. Nem látunk mostanában fecskéket, verebeket, békákat, de galambokat sem annyit. Természetes ellenségük híján annál több viszont a szúnyog, és a pók. Amellett túl sok az autó az utakon. Alig jutunk át egyik oldalról, a másikra. Ezeket a tényeket gyerekek, s felnőttek egyaránt észrevesszük. Nem lehet elég korán elkezdeni a figyelem felhívását a bolygónk védelmére. Nagyon fontos, hogy a gyerekek tudják a legalapvetőbb dolgokat, amivel ők is tehetnek a Föld jövőjéért. Ezért hívták éltre a Planet Expo-t, mely a fenntarthatóságról szól, s harmadik alkalommal rendezték meg kizárólag Magyarországon 4 napon keresztül a Hungexpo területén.  A kiállítás közérthető módon, de nagyon látványosan mutatta be az elmúlt 150 évben bekövetkezett változásokat a talajban, a vízi- és szárazföldi ökoszisztémákban, a légkörben, a hulladékok felhalmozódásában; ezáltal az emberi élethez szükséges feltételekben.

2023. október 1-jén iskolánk kis csapata, mely 4-7. osztályos tanulókból állt, természetesen környezetbarát módon, vonattal érkezett a rendezvényre. Diákjaink elsőként a teljes mértékben újrahasznosított kartonból berendezett csarnokban (falak, pultok, raktárak, állványok, szekrények, virágtartók) olyan vállalkozások bemutatkozásait tekinthették meg, amelyek fenntartható megoldásokat kínálnak a mezőgazdaságra, a víz-, és hulladékgazdálkodásra, az élelemtermelésre. Lebomló és újrahasznosított csomagolóanyagok, természetes anyagokból készült kozmetikumok, egészséges élelmiszerek, bio zöldségek, gyümölcsök, újrahasznosított papírból, -műanyagból készült írószerek, étkészletek, hulladékfeldolgozó, – csökkentő megoldások, alternatív meghajtású járművek mutatkoztak be. A gyerekek sok helyütt kipróbálhatták, megkóstolhatták az új termékeket, kipróbálhattak szolgáltatásokat, kérdésekre válaszolva ajándékokhoz juthattak. Majd’ minden tanuló papír tollakkal, virágmagokkal, bio élelmiszerekkel, gabonából készült édességekkel, reform tejtermékekkel, vegyszermentes gyümölcsből készült szörpökkel, aszalványokkal, tiszta ásványvízzel „megrakodva” hagyhatta el a csarnokot, mindezt a kiállításon kapott újrahasznosított textilből készült válltáskába gyűjtve.

A „B” csarnokba belépve rögtön meglepő tényekkel találhattuk magunkat szemben (CO2 kibocsátás mértékének- és a Föld népességének növekedése, vízkészlet csökkenése, stb.). Aztán egy labirintusban rohantak le minket a hírek, melyek az elmúlt években a bolygónk eltartó képességének rohamos csökkenéséről szóltak: kiszáradt tavak, vékonyodó ózonréteg, leszakadt sarki jégtáblák, stb. Játékos terepasztalokon, interaktív játékokon, óriás kivetítőkön keresztül ismerhettük meg az óceánok és a talpunk alatt lévő ismeretlen talaj világát. A fenntartható városok, az energiaforrások (megújuló és fosszilis) állása, a vásárlási szokások kiküszöbölendő anomáliái mind-mind helyet kaptak a hihetetlen és szomorú tények között. A maximalizált 2 C0-os hőmérséklet emelkedés hatásainak bemutatását megelőzte az 1850-es évek óta feljegyzett, a környezetszennyezés rovására írható természeti katasztrófák bemutatása.

A bátrabbak egy szellemvasutas utazáson is részt vehettek a „szennyvízcsatornában”.

A kiállítás végén még könyveket, filmeket és webes oldalakat is javasoltak a téma közérthetőbb és látványosabb megismeréséhez.

A látogatás során a gyerekek is megérthették, hogy ha nem vigyázunk a Földre, akkor a saját életünkhez szükséges javakat károsítjuk, melyek a tiszta ivóvíz, a zaj- és mérgező anyagoktól mentes levegő, az oxigént kibocsátó egészséges erdők és a tápanyagban gazdag termőtalaj.

Érdemes volt elmenni. Sok ismeretre tehettek szert diákjaink, s talán szemléletük is alakult.

Írta: Patakiné Kocza Anita pedagógus