Ásvány- és kőzetkiállítás

Ásvány- és kőzetkiállítás

Iskolánk tanulói 2023. október 9-én és 10-én interaktív ásvány és kőzet bemutatón vettek részt az intézményben. A Rákoshegyi Ásványgyűjtemény alapítója, számtalan érdekességet mesélt az élettelen természet eme remekműveiről. Az előadássorozatban az alsó és felső tagozatos tanulók egyaránt részt vettek.

A tanulók korosztályuknak megfelelően betekintést kaptak az ásványok és kőzetek titokzatos világába. Az előadó rávilágított arra, hogy mennyivel egyhangúbb lenne a táj a különböző és igen változatos felépítésű hegyek nélkül. A hegyek mélyében rejlő ásványok és a hegyeket adó kőzetek életünk részei. Megtudták például, hogy az egyik leggyakrabban előforduló ásvány Földünkön a kvarc. Sokféle változata létezik attól függően, hogy kialakulásakor milyen szennyeződések kerülnek belé. Kiderült, hogy Brazília az egyetlen olyan ország a világon, ahol minden színváltozata előfordul.

A gyerekek lelkesen nézegették és adták tovább egymásnak az átlátszó hegyi kristályt, a lila ametisztet, a sárga citrint és a rózsaszínű rózsakvarcot. Nagy érdeklődésnek örvendett a réteges összetételű achát is. Szintén kézről kézre járt a hazánk domborzati egységeit alkotó kőzetek közül a gránit, andezit, bazalt, riolit, obszidián.

Jutalom „kövecskét“ vihettek haza azok a diákok, akik a foglalkozás közben feltett kérdésekre helyesen válaszoltak. Ezenkívül a gyerekek számára lehetőség nyílt csiszolatlan és csiszolt ásványok, ásvány állatfigurák valamint ásványokból készült ékszerek (pl.: karkötők, láncok, gyűrűk, fülbevalók stb.) megvásárlására.

Írta: Kaczur Ágnes pedagógus