Könyvtárhasználati verseny

Könyvtárhasználati verseny

Idén is az egri Bródy Sándor Könyvtár adott otthont a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny országos írásbeli fordulójának. 2024. február 26-án 10 órától vetették bele magukat a gyerekek a feladatokba. A versenyen ebben az évben a fenntartható fejlődés volt a téma. A versenyt a Könyvtárostanárok Egyesülete és az Országos Széchényi Könyvtár szervezte a Nemzeti Tehetségprogram és a Bookline támogatásával.

A Bod Péterről, a 18. század kiemelkedő könyvtárosáról elnevezett megmérettetés komplex tehetséggondozó verseny a 7–10. évfolyamos tanulók számára. Az 1993-ban indult verseny hazánk első és egyetlen, az információk és a könyvtárak használatára építő megmérettetés. Egyszerre vannak benne jelen a hagyományos és a modern eszközök, a logikus és a kreatív gondolkodás. A verseny során a diákoknak az információ, a dokumentumok és a könyvtárak használatát igénylő feladatokat kell megoldaniuk – vagyis nem könyvtáros, hanem könyvtárhasználati, információhasználati versenyen vesznek részt. A versenyzőknek megadott témában kell nyomtatott és internetes forrásokból információkat keresniük, azokat meg kell érteniük és a feladatok megoldásához fel kell használniuk. A felhasznált információk forrására pedig etikusan hivatkozniuk kell.

Iskolánk tanulóinak eredménye a következő: Szerencsi Marcell megyei 2. helyezést, Illés Bence megyei 3. helyezést és Szakolcai-Blázi Csaba megyei 4. helyezést ért el. Mind a hárman 8.b osztályos tanulók.

Írta: Máté Györgyné könyvtáros pedagógus