Méhek napja

Méhek napja

A Hatvani Szenti István Sportiskolai Általános Iskolában 2023. április 28-án, pénteken, megtartották a Méhek napját. Gazdag programsorozat volt.

Az iskolai Öko csoport szervezésében alsó tagozaton rajzpályázat került kiírásra, melyre szebbnél-szebb munkák érkeztek.

A díjazott rajzok:
1-2. évfolyamon:
I. helyezett Ludányi Laura (2.b)
II. helyezett Ulicska Rebeka Zoé (2.b)
III. helyezett Bódis Adél (1.b)
Különdíjban részesült Balog Sándor (1.a)

3-4. évfolyamon:
I. helyezett Kalló Aliccea Melissa (3.c)
II. helyezett Dombi Zoé Sára (4.b)
III. helyezett Kovács Emma (4.a)
Különdíjban részesült Hahn Szimonetta Boglárka (3.c)

A gyerekek díjazását a Szlávik Méhészet támogatta, akik Békéscsabáról ajánlottak fel csodálatos ajándékcsomagokat a győztesek számára. A Szlávik Méhészet számára is igen nagy jelentőséggel bír, hogy a méhek fontosságát, szerepüket megismerjék a felnövekvő generációk.

A méhészet elérhetősége megtalálható az alábbi linkre kattintva:

https://www.facebook.com/szlavikmeheszet

A felső tagozatos diákok a méhek napján természetfilmeket tekintettek meg, sokat beszélgettek, majd fogalmazást írtak a méhekről. A legszebb munkákért emléklapot és ajándékot kaptak a tanulók, szintén a Szlávik Méhészet felajánlásából.

Iskolánk tanulói nagy örömére ezen a napon mindenki mézes-vajas kenyeret kóstolhatott.
Az osztályok sorban járultak az ebédlői „terülj, terülj asztalkához”. Erről az asztalról alig akart elfogyni a sok mézes kenyér, mivel a pedagógusok mindig gondoskodtak az utánpótlásról, köszönhetően a Hatvani Közétkeztetési Kft. nagylelkű adományának.

A nap folyamán iskolánk sportosztályos diákjait a K&S Méhészet tulajdonosai látogatták meg. Semptei Mária és Kovács Attila a méhek életéről, a kaptárkészítésről és a méhészkedés mikéntjéről szóló kisfilmet vetített a tanulóknak, akik így még jobban megismerhették eme kis lények mindennapjait. A nebulók élőben is megtekinthették a méheket, hiszen egy kaptárt is magukkal hoztak. Végezetül a tanulók ízesített mézet kóstolhattak, s még a méhészek védőruháját is felpróbálhatták.

A K&S Méhészet elérhetősége megtalálható az alábbi linkre kattintva:
http://www.izesitettmez.hu/

A méhek kb. 50 millió éve élnek a Földön. Ők azok, akik végzik a növények esetében a beporzást. A beporzásától függ a termés mennyisége és minősége is. Amennyiben a méhek elpusztulnának az végzetes következménnyel járna, hiszen felborulna az ökoszisztéma és végül éhínség fenyegetné az emberiséget. Éppen ezért fontos volt, hogy iskolánk tanulói ismereteket szerezzenek a méhekkel kapcsolatban, s ugyanakkor tapasztalják, élvezzék ezen kis rovarok munkájának gyümölcsét.