Operakommandó a suliban

Operakommandó a suliban

2024. április 25-én a Filharmónia Magyarország Nkft. által szervezett Ifjúsági koncertsorozat keretein belül iskolánkba látogatott az Operakommandó, a Magyar Állami Operaház énekeseiből verbuválódott csapat. Céljuk az opera műfajának megismertetése, népszerűsítése. Tanulóink egy”rendhagyó énekórán” vettek részt. A művészek úgy hozták közel az opera műfaját, hogy olykor a közönség soraiban jelentek meg, máskor pedig a gyerekek csatlakoztak a koreográfiához a színpadon.

A Magyar Állami Operaház művészei részleteket mutattak be ismertebb művekből, áriákat, duetteket, valamint meséltek az operák világáról. A Carmen, a Figaro házassága, a Bohémélet, a Don Giovanni egyaránt repertoárjuk része volt. Kodály Zoltán Háry Jánosából is hallottunk dalokat. Megmutatták a diákoknak, hogy nem is tudják hány olyan reklámdallamot hallanak és ismernek, amelyek valójában részletek valamelyik híres operából. Végül Rossini Macskaduettjével zárták az előadást, ami a legsikeresebb volt és megmutatta, hogy az operaszerzőknek is van humorérzékük.

A zeneóra vidám, közvetlen hangvételű, interaktív és ismeretterjesztő előadásán bebizonyosodhatott, hogy az opera nem egy kellemetlen, zord zenei stílus, hanem épp ellenkezőleg. Az élet megannyi témáját feldolgozó, izgalmas történetek összessége. Az Operakommandó „harcosai” jó úton járnak. Apró, de határozott lépésekkel építik a jövő érdeklődő közönségét.

Írta: Sánta Csilla pedagógus