Az év madara a zöld küllő

Az év madara a zöld küllő

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által 1979-ben indított az „Év madara” program célja, hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat, amelyek védelmében a lakosság fontos szerepet kaphat. A 2022-es „Év madara” szavazás jelmondata a „Sokszínű természet” volt. A versenyben a kékbegyre, a zöld küllőre és a vörös gémre lehetett szavazni.

A lakossági internetes szavazás eredményeképpen a 2022-es esztendő év madara a zöld küllő lett. Védett madár, természetvédelmi értéke 50.000,- Ft.

Fontos ismeretek a zöld küllőről

Megjelenés
A zöld küllő gyakori harkályfélénk. Testhossza 32 centiméter, szárnyfesztávolsága 41 centiméter, csőrhossza 4,5 centiméter, nyelvhossza 10 centiméter és a testtömege 180–200 gramm között van. Tollazata a hátán zöldes-sárgás, hasa és begye világos. A tojó fekete bajszáról ismerhető fel. Mindkét nemnek piros fejfedője van. A fiatal madár arc-, torok- és begytollazata sávozott. Hangja messze csengő, éles, csökkenő hangmagasságú kacagás. Röpte surrogó, erősen hullámvonalas.

Elterjedés
A faj fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, élőhelyigénye miatt kimondottan jól érzi magát a településeinken, az idős faállományú parkokkal tarkított nagyvárosokban is. Magyarországon rendszeres fészkelő, nem vonuló.

Táplálkozás
A harkályok klasszikus rovarlárva tápláléka mellett a zöld küllő esetében a legjelentősebb a hangyafogyasztás (kifejlett rovarok, lárvák és bábok is), amiket a talajon, illetve a testhosszt meghaladó mértékben kiölthető nyelvével mélyen a járatokba hatolva szedeget össze.

Élőhely
Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli.

Költés
Maga ácsolta odúban költ, évente egy fészekaljat nevel. A költési időszak áprilistól augusztusig tart, ekkor a tojó 5–7 fehér tojást rak, melyen mindkét szülő kotlik, 17–19 napig. A fiatal madarak 23–28 napos kor között repülnek ki.

Kísérőkép: hvg.hu