Nemzeti összetartozás napja

Nemzeti összetartozás napja

Június 4-e a nemzeti összetartozás napja, amely napon 1920-ban írták alá a trianoni békediktátumot, mellyel Magyarország elveszítette területének mintegy kétharmadát, és a magyar nemzetiségű lakosság egyharmada határon kívülre került.

Erre az eseményre emlékeztünk iskolánk falain belül 2023. június 2-án 9 órától, a második tanítási órában. A megemlékezés a Himnusz után Kovács János igazgató beszédével kezdődött, aki a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta, majd köszönetet mondott a műsorért felelős kollégáinak, valamint a szereplő gyerekeknek. A megemlékezés a 2.b, a 6.b és a 6.c osztályos tanulók közösen adott műsorával folytatódott, s végül a Szózat eléneklésével zárult.

A felkészítő tanárok és a műsorban részt vevő gyerekek áldozatos munkája egy igazán színvonalas, ünnepi műsort eredményezett, amellyel méltó módon emlékezhettünk a magyar történelem egyik legmegrendítőbb eseményére, ugyanakkor kifejezhettük, hogy a magyarság minden tagja része az egységes nemzetnek államhatáron belül és kívül is, és egymás megbecsülése, az államhatárok feletti összetartozás mindennél fontosabb.

Írta: Basa-Káli Judit