A LÁNY ÉS A SÁRKÁNY

A LÁNY ÉS A SÁRKÁNY

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. az ország legnagyobb komolyzenei koncertszervezője, amely szívesen szervez közoktatási intézményekben zenei eseményeket. A 2022/2023-as tanévben is rendez ifjúsági bérlet keretében ”zeneórát”.

Az ifjúsági bérlet lehetőségével a Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola is élni kívánt. Három előadásra kerül sor a tanév során. Az első rendezvényre 2022. december 13-án nyílt lehetőség. 180 tanuló izgatottan várta a Bordó Sárkány Régizene Rendet. Az együttes az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat bátran ötvözi saját alkotói elképzelésével. A dalok a mai kor világzenei hangzásvilágához igazodó, táncra perdítő, erőteljes dinamikai felfogásban szólalnak meg a hangszerek színes skáláját felsorakoztatva: cister, mandocello hegedű, középkori síp, középkori duda, ének koboz, citera, blockflöte, moldovai és ír furulya, ütőhangszerek, lantgitár.

A „középkori világzenét” játszó együttes közel egy órás koncertet adott iskolánk tanulóinak. A zenés performansz mellett, megismertették a gyerekekkel az általuk használt hangszereket, meséltek nekik a zene és a krónikás énekek történetéről.

Az idő pillantok alatt elrepült, mindenki jól érezte magát.

(A videót készítette a Hatvan TV)