Diákjaink a Partiumban

Diákjaink a Partiumban

A Határtalanul! program keretében iskolánk 7. osztályos tanulói tanulmányi kirándulásra utaztak 2014. június 2-án a kora reggeli órákban.  A 31 fő tanulót és a 4 fő kísérő pedagógust testvériskolánk, a Juhász Gyula Általános Iskola (Nagyvárad) iskolaközössége fogadta.
A programtervet úgy alakították, hogy a „A vallási sokszínűség – példaértékű együttélés megvalósulása a Partiumban” terén szerezzenek tapasztalatokat a diákok. A kirándulás során meglátogatták a nagyváradi Juhász Gyula Általános Iskolát, megújítva a létező testvériskolai kapcsolatot. A nagyváradi tanárok és diákok odaadó segítséget nyújtottak a program megvalósításához. Közösen látogatták végig a város nevezetes templomait, segítettek betekintést nyerni a különböző felekezetek vallási életébe, szokásaiba. Az esték közösségi programokkal teltek, ahol a diákok barátkoztak , kreatív játékok készítésével szórakoztak és a sport terén is összemérték tudásukat. meglátogatták közös iskolai kirándulás keretében a környék látnivalóit. Jártak Hegyközszentimrén, Érmihályfalván, Érsemlyénben, Sződemeteren. A tartalmas nap megkoronázása volt a Nemzeti Összetartozás Napjának közös ünneplése a Juhász Gyula Általános Iskola tanulóival, szüleikkel, tanáraikkal. A tanulmányi kirándulás két utolsó napja Aradon és környékén telt el. Itt is megismerkedtek a különböző felekezetek templomaival, történetükkel, művészettörténeti stílusjegyeikkel. Kvíz-játék keretében gyűjtötték pontjaikat, a szerzett ismereteik felhasználásával. A nap legmeghatóbb pillanatai a Vértanúk emlékművénél zajlottak, koszorúzás és mécsesgyújtás kíséretében.
Az utolsó napon még kirándult a csoport Vingára, ahol a diákok nagyon tetsző római katolikus templomban jártak. Komoly sportteljesítmény volt Lippán Solymos várának „bevétele”, de a csodálatos panoráma és a várfalak látványa minden fáradtságot megért.
Útban hazafelé Máriaradnán, a felújítás alatt lévő ferences templomban álltak meg. Az utolsó pihenő Világoson volt, ahol a szintén felújítás alatt lévő Bohus kastély parkjában emlékeztek meg a fegyverletételről.

Az iskolai tananyag elmélyítése, élményanyag gyűjtése mellett diákjaik megtapasztalhatták a vallás, a közös nyelv, a kultúra és a közös történelem összetartó erejét. A támogatott program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. feladatait átvevő Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.