Vízitábor a Dunán

Vízitábor a Dunán

Több éves kényszerű kihagyás (koronavírus-járvány) után 2023. július 31. és augusztus 3. között újra megszervezésre került iskolánk immár hagyományosnak mondható vízitábora. 15 diák és 4 kísérő tanár indult el, hogy 4 napra ismét birtokba vegye a Dunán horgonyzó Neszmély nevű hajót, amely szállásunk volt.

A reggel 6 órai indulást követően, 10 órakor meg is érkeztünk a Neszmélyi Hajóskanzen kikötőbe. A kabinokba való beköltözés után, tájékoztatás kaptak a gyerekek a tábori szabályokról. Ezután már is vízre kerültek a kenuk és megkezdődött a leendő „matrózok” kiképzése. Ennek során megtanulták az evezők használatát és a kenuk irányítását. Ezek ismeretében elindultunk az első evezős utunkra, ahol gyakorolhatták a megszerzett ismereteket. Az esti vacsora után beszélgetés szabad program következett.

A második nap a reggelit követően már hosszabb evezős útra indultunk, közben szép tájat csodálhattunk meg az ártér növény és állatvilágával. Pihenésképpen fürdési lehetőség is volt. Délután egy különleges élményben volt részünk, egy közeli mészkőbányába látogattunk, ahol hatalmas bányagépeket láttunk és megismertük, hogyan zajlik a hatalmas mészkőlapok kibányászása. Ez után a pihenés és a játék ideje jött el, majd egy pizzériában kaptunk vacsorát.

A harmadik nap délelőtti programja ismét egy hosszabb evezés volt fürdéssel egybekötve, újabb partrész megtekintésével. Délután Komáromban a Monostori erőddel ismerkedtünk meg, majd Tatán gokartoztunk. A nap végére egy jó hangulatú közös nyársalás tette fel a pontot.

Utolsó nap a reggelit követően újra evezős túrára indultunk. Az ebéd és az összepakolás után megköszöntük a vendéglátást, majd indultunk haza, sok-sok élménnyel gazdagodva.

Írta: Balogh Zoltán pedagógus, táborvezető